Dzień Warzywno – Owocowy: dyniowo-ogórkowy

W październiku w centrumuwagi znalazły się dynia i ogórek.  Tokolejne działania służące  promocjizdrowej żywności oraz uświadamiania  konieczności spożywania warzyw i owoców zewzględu na ich wartości odżywcze.                                                                                     

Podczas zajęć w przedszkoludzieci zdobyły podstawową wiedzę na temat pochodzenia warzyw dyniowatych iogórków oraz ich właściwości. Dzieci chętnie uczestniczyły w zajęciach.Rozmawiały o kształcie, walorach smakowych, zapachu i potrawach jakie możnawykonać z użyciem tych warzyw. Cały dzień ubogacony grami, zabawą, śpiewemskupiony był wokół wspomnianych warzyw.                  

Na terenieszkoły oraz przedszkola zostały przygotowane gazetki tematyczne. Obok tablicyna poziomie gimnazjum została przygotowana wystawka „ciekawych” dyń.

Starsiuczniowie wzięli udział w zorganizowanym konkursie pod przewodnim hasłemmiesiąca: „Dyniowe wycinanki”.

Tradycyjnie,w czasie obiadu pojawiły się promowane warzywa – uczniowie mogli zjeść pysznąmizerię.