ŚWIĘTO GRUSZKI I BURAKA

        
        W tym miesiącu bohaterami dnia warzywno-owocowego były gruszka i burak.

Najmłodsze dzieci z przedszkolapodczas celowo zorganizowanych zajęć poznawały ich pochodzenie oraz właściwościodżywcze i ochronne dla organizmu człowieka. Dzieci opisywały gruszkę i buraka,ich wygląd, smak i zapach, podawały przykłady potraw jakie można wykonać z ichużyciem.  Celem utrwalenia wiedzy owarzywach i owocach – rozwiązywały zagadki. Na zakończenie odbyła siędegustacja owoców. Dzieci szkolne i młodzież gimnazjum poprzynosili w tym dniuna drugie śniadanie owoce  i sokigruszkowe. Na korytarzu szkolnym została wykonana ciekawa gazetka, z którejmożna było wyczytać dlaczego warto jeść buraki i gruszki. Jakie ważne składnikizawierają i skąd pochodzą. Natomiast w stołówce szkolnej w tym dniu w menu był  pyszny barszcz czerwony, a na desergruszki.       

Należy przyznać, że nasi podopieczni– zarówno dzieci przedszkolne jak i uczniowie za szkoły podstawowej i gimnazjum  -  mająszeroką wiedzę na temat walorów odżywczych warzyw i owoców, i ich znaczenia dlaprawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważniejsze,  mają ukształtowany nawyk sięgania po nie,robią to często, chętnie i zjadają z apetytem.