W tym miesiącu bohaterami dnia warzywno-owocowego były gruszka i burak. Najmłodsze dzieci z przedszkolapodczas celowo zorganizowanych zajęć poznawały ich pochodzenie oraz właściwościodżywcze i ochronne dla organizmu człowieka. Dzieci opisywały gruszkę i buraka,ich wygląd, smak i zapach, podawały przykłady potraw jakie można wykonać z ichużyciem. Celem utrwalenia wiedzy owarzywach i owocach – rozwiązywały zagadki. Na zakończenie odbyła siędegustacja owoców. Dzieci szkolne i młodzież gimnazjum poprzynosili w tym dniuna drugie śniadanie owoce i sokigruszkowe. Na korytarzu szkolnym została wykonana ciekawa gazetka, z którejmożna było wyczytać dlaczego warto jeść buraki i gruszki. Jakie ważne składnikizawierają i skąd pochodzą. Natomiast w stołówce szkolnej w tym dniu w menu był pyszny barszcz czerwony, a na desergruszki. Należy przyznać, że nasi podopieczni– zarówno dzieci przedszkolne jak i uczniowie za szkoły podstawowej i gimnazjum - mająszeroką wiedzę na temat walorów odżywczych warzyw i owoców, i ich znaczenia dlaprawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważniejsze, mają ukształtowany nawyk sięgania po nie,robią to często, chętnie i zjadają z apetytem. |