Warsztaty kulinarne w języku niemieckim

Kontynuując tradycję z poprzednich lat w tym roku również zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne w języku niemieckim. Odbyły się one ponownie w formule online. Po zakończonych lekcjach chętni uczniowie z klas 8a i 8b połączyli się z nauczycielem przez aplikację Teams ze swoich kuchni i upiekli struclę z jabłkami- Apfelstrudel według austriackiej receptury. Wszyscy uczestnicy warsztatów świetnie się do nich przygotowali i doskonale rozumieli wszelkie polecenia wydawane w języku niemieckim. Jak zwykle było bardzo wesoło i pysznie. Cieszy również fakt, że w warsztatach brały udział nie tylko dziewczęta, ale również chłopcy. Poniżej zamieszczamy przepis na Apfelstrudel, z którego korzystaliśmy, a w galerii można obejrzeć zdjęcia naszych tegorocznych wypieków. 

 

Das Rezept- przepis:

Apfelstrudel

Zutaten- składniki:

Teig- ciasto:

300 g Mehl- 300 g mąki

1 TL (Teelöffel) Backpulver- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g Zucker- 80 g cukru

1 Packung Vanillezucker- opakowanie cukru waniliowego

eine Prise Salz- szczypta soli

Zitrone- cytryna

200 g Butter (kalt)- 200 g masła (zimnego)

1 Ei-  jajko

 

Füllung- nadzienie:

4 Äpfel – 4 jabłka (większe, raczej kwaśne)

Zimt- cynamon

80 g Zucker- 80 g cukru

Zitrone- cytryna

  1. Butter schneiden- pokroić masło 
  2. Mehl, Zucker, Vanillezucker, Backpulver, eine Prise Salz, Butter und ein bisschen Zitrone mischen- zmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło i trochę cytryny 
  3. Den Teig kneten – zagnieść ciasto
  4. Den Teig in den Kühlschrank stellen- Ciasto wstawić do lodówki
  5. Äpfel schälen und fein schneiden- jabłka obrać i pokroić w drobne plasterki
  6. Äpfel, Zimt, Zucker und Zitrone mischen (eventuell Rosinen und Nüsse zugeben) – Zmieszać jabłka, cynamon i cytrynę (ewentualnie można dodać rodzynki i orzechy) 
  7. Den Teig ausrollen – rozwałkować ciasto
  8. Die Füllung auf den Teig geben. Die Enden vom Teig zusammenkleben -wyłożyć nadzienie na ciasto i skleić końcówki ciasta 
  9. Circa 35 Minuten backen (Temperatur 180 Grad)- piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Joanna Mikołajczyk