Warsztaty kulinarne w języku niemieckim
Kontynuując tradycję z poprzednich lat w tym roku również zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne w języku niemieckim. Odbyły się one ponownie w formule online. Po zakończonych lekcjach chętni uczniowie z klas 8a i 8b połączyli się z nauczycielem przez aplikację Teams ze swoich kuchni i upiekli struclę z jabłkami- Apfelstrudel według austriackiej receptury. Wszyscy uczestnicy warsztatów świetnie się do nich przygotowali i doskonale rozumieli wszelkie polecenia wydawane w języku niemieckim. Jak zwykle było bardzo wesoło i pysznie. Cieszy również fakt, że w warsztatach brały udział nie tylko dziewczęta, ale również chłopcy. Poniżej zamieszczamy przepis na Apfelstrudel, z którego korzystaliśmy, a w galerii można obejrzeć zdjęcia naszych tegorocznych wypieków.
Das Rezept- przepis:
Apfelstrudel
Zutaten- składniki:
Teig- ciasto:
300 g Mehl- 300 g mąki
1 TL (Teelöffel) Backpulver- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g Zucker- 80 g cukru
1 Packung Vanillezucker- opakowanie cukru waniliowego
eine Prise Salz- szczypta soli
Zitrone- cytryna
200 g Butter (kalt)- 200 g masła (zimnego)
1 Ei- jajko
Füllung- nadzienie:
4 Äpfel – 4 jabłka (większe, raczej kwaśne)
Zimt- cynamon
80 g Zucker- 80 g cukru
Zitrone- cytryna
- Butter schneiden- pokroić masło
- Mehl, Zucker, Vanillezucker, Backpulver, eine Prise Salz, Butter und ein bisschen Zitrone mischen- zmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło i trochę cytryny
- Den Teig kneten – zagnieść ciasto
- Den Teig in den Kühlschrank stellen- Ciasto wstawić do lodówki
- Äpfel schälen und fein schneiden- jabłka obrać i pokroić w drobne plasterki
- Äpfel, Zimt, Zucker und Zitrone mischen (eventuell Rosinen und Nüsse zugeben) – Zmieszać jabłka, cynamon i cytrynę (ewentualnie można dodać rodzynki i orzechy)
- Den Teig ausrollen – rozwałkować ciasto
- Die Füllung auf den Teig geben. Die Enden vom Teig zusammenkleben -wyłożyć nadzienie na ciasto i skleić końcówki ciasta
- Circa 35 Minuten backen (Temperatur 180 Grad)- piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Joanna Mikołajczyk